Главни мени

16.10.2017. Показна вежба спасавања у ванредној ситуацији

Извиђачки одред спасилаца „Мајор Драгутин Гавриловић“ у сарадњи са Српско-руско-хуманитарним центром из Ниша извео је у Основној школи „Уједињене нације“, показну вежбу у оквиру пројекта „Буди спреман - оспособи себе, да би помогао другима“. Пројекат је подржала Градска општина Чукарица.

izvidj 1 izvidj3 

Заменик председника општине Чукарица и заменик команданта Штаба за ванредне ситуације ГО Чукарица Бранислав Ћелић дао је наредбу за почетак вежбе спасавања.

Показној вежби присуствовали су и помоћник председника општине Петар Мандић, заменик секретара Скупштине и председник тима за људске ресурсе извиђачког одреда Беатина Живковић, члан Већа Дејан Јањић, шеф кабинета Нада Марковић, начелник Управе за цивилну заштиту Братислав Ранчић, помоћник начелника Управе за ванредне сиуације у Београду Петар Плавшић, начелник одељења Управе за ванредне ситуације у Београду Немања Дробњак, као и директори Српско-руског хуманитарног центра Бојан Гламочлија и Виктор Гуљевич , потпредседници заједнице извиђачких организација Србије Зоран Стојковић и Милан Рафаиловић, старешина одреда извиђача-спасилаца Стефан Рафаиловић, старешина одреда извиђача Вождовац Дејан Петровић,спасиоци СРХЦ, припадници Ватрогасне бригаде, Одреда извиђача са Вождовца.

iyvidj 2 ividj 4JPG

Одред извиђача спасилаца постоји тек нешто више од годину дана, а у његовом саставу су млади обучени људи преко 18 година старости, који делују у различитим ванредним ситуацијама. Овом приликом млади извиђачи-спасиоци приказали сусимулацију евакуације свих ученика школе у условима ванредне ситуације изазване пожаром, користећи вежбу спасавања-техником вертикални спуст, у којој су учествовали ученици и ученици-извиђачи од петог до осмог разреда.

Ово је прва показна вежба ове врсте које смо организовали у чукаричкој школи „Уједињене нације“ и наишли на добар одзив ђака.Наш је циљ да их научимо како да адекватно реагују у различитим ситуацијама, па и у условима пожара,“ рекао је Петар Мандић помоћник председника општине истичући да је општина подржала овај пројекат и да се нада да ће се он наставити и у другим школама у Београду и Србији.

Након евакуације екипе су извршиле симулацију тријаже и смештај „повређених“, уз комплетну медицинску и психолошку подршку као у условима ванредне ситуације.

Припадници Ватрогасне бригаде извели су демонстрацију гашења пожара у контролисаним условима, и тако демонстрирали деци понашање ученика у случају ванредне ситуације.

Такође, том приликом припадници Српско-руско-хуманитарног центра изложили су опрему из свог делокруга рада, која је у потпуности примерена условима спсавања и условима ванредних ситуција.

Бројач посета

1209735

Јавне набавке

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31